Pewnie nie raz zdarzyło Ci się wyrzucać żywność, bo się przeterminowała albo nie wiedziałeś, co zrobić z resztkami. Takie „grzeszki” zdarzają się każdemu, dlatego warto bliżej poznać kuchnię zero waste.
Marnowanie żywności stało się problemem globalnym – dostępne dane są przerażające, tylko w Europie wyrzuca się rocznie około 88 mln ton jedzenia, z czego aż 47 mln ton pochodzi z gospodarstw domowych.
Wyrzucanie jedzenia to marnowanie:
Wyrzucana na śmietnik żywność ma również negatywny wpływ na środowisko. Rozkład jedzenia zwiększa emisję CO2.
Marnowanie żywności wynika z kilku czynników:
Potrawy kuchni zero waste są:
Wbrew pozorom w kuchni zero waste nie chodzi o jedzenie tego samego przez cały tydzień, lecz o zdrową i zbilansowaną dietę. Zamiast kupować większą ilość jedzenia pełnego ulepszaczy (np. bo jest promocja), to warto zakupić mniej, ale dobrej jakości.
Planowanie jadłospisu jest podstawą w kuchni zero waste. Jeśli zaplanowanie jadłospisu na tydzień do przodu jest dla Ciebie zbyt dużym wyzwaniem, to postaraj się zaplanować jadłospis na minimum trzy dni. Dzięki temu wiesz, jakich produktów będziesz potrzebować.
Przed wyjściem na zakupy zrób listę wszystkich składników, których brakuje, a są niezbędne do zaplanowanych wcześniej potraw.
Produkty suche warto kupować w większej ilości raz na jakiś czas, a produkty świeże w małych ilościach według bieżących potrzeb. Rzadszy zakup produktów suchych ma wiele zalet – z takich składników można bez problemu przygotować posiłek lub upiec ciasto.
Kupuj tylko tyle produktów świeżych, ile jesteś w stanie zjeść. Kupując nabiał, pamiętaj, aby przestrzegać daty przydatności do spożycia. Resztki wędliny możesz zamrozić i wykorzystać później np. do bigosu lub leczo. Mrożenie jest dobrym sposobem na przedłużenie świeżości warzyw, które można później wykorzystać np. do zupy lub potrawki warzywnej.
Kupując warzywa i owoce, warto wybierać sezonowe produkty, które są tańsze i zdrowsze niż te sprowadzane Aby świeże produkty ładnie wyglądały i były długo przydatne do spożycia, są spryskiwane różnymi chemicznymi preparatami, które mają negatywny wpływ na ludzkie zdrowie.
Przygotowanie posiłków w domu jest tańsze i zdrowsze od gotowych półproduktów. Wiele gotowych dań jest pakowanych w jednorazowe opakowania oraz zawiera m.in. szkodliwe dla zdrowia siarczany.
Materiałowe torebki, lunchboxy, słoiki i inne opakowania są zdrowym ekologicznym sposobem na przechowywanie żywności. Dzięki wielorazowym opakowaniom ogranicza się produkowaną ilość plastiku szkodliwego dla planety.
Jeśli zostało Ci jedzenie i wiesz, że z różnych powodów go nie zjesz, to oddaj je np. do jadłodzielni. W każdym większym mieście jest lodówka, w której można zostawić jedzenie przydatne do spożycia.
W kuchni zero waste wyznawana jest zasada „and last not least” – czyli nawet z resztek można ugotować coś smacznego: